Centerpartiet vill vara Piratpartiet men kan inte

baja-c

Centerpartiets interna förslag till nytt idéprogram har väckt mycket debatt i media senaste veckan. Det har anklagats för att vara “nyliberalt” och för att tappa kontakten med socialliberalismen.

Särskilt tre frågor har väckt uppståndelse och hårdvinklats i media, nämligen att tillåta månggifte, fri invandring och att avskaffa skolplikten.

Continue reading

Den nya tekniken och dess risker

Nuclear Power Plant

Piratpartiet är i grunden ett teknikoptimistiskt parti. Vi använder slogans som ”internet är det bästa som hänt demokratin” och ”bättre att bygga väderkvarnar än att bygga vindskydd”. Vi vill att den nya teknikens potential ska kunna tas tillvara av samhället och av alla människor.

Men det hindrar inte att vi är negativa till viss användning av teknik, exempelvis när den används för att övervaka medborgarna på sätt som hotar demokratins grundvalar.

Continue reading

Två infallsvinklar på vårt nya principprogram

Declaration of Human Rights
Förhoppningsvis har ingen missat att Piratpartiet är i färd med att göra den största förändringen hittills av sitt principprogram.

I framtiden kommer vårt ”partiprogram” att bestå dels av ett helt nyskrivet principprogram, dels av ett antal sakpolitiska program. Arbetet med att ta fram de nya programmen sker i en inkluderande process, som leds av vår partiledare Anna Troberg och styrelseledamoten Henrik Brändén.

Ett första utkast till nytt principprogram publicerades i september och i november publicerades det andra utkastet. Deadline för synpunkter på detta är 15 januari.

Jag har några infallsvinklar som jag specifikt skulle vilja lyfta, angående det senaste utkastet.

Continue reading

Motion B02: Humanism som ideologisk grund – Att navigera bland alla yrkanden

I en serie blogginlägg har jag behandlat den motion på Piratpartiets pågående medlemsmöte som är en särskild hjärtefråga för mig – Motion B02: Humanism som ideologisk grund.

Onsdag: En inledning till bloggserien – på infallsvinkel
Torsdag: Bakgrunden till motionen – hos Klara Tovhult
Fredag: Motionens innehåll – hos Full Mental Straightjacket
Lördag: Vanliga frågor kring motionen – hos Magnihasa

Idag har jag lovat att göra en sammanfattning under rubriken “Att navigera bland alla yrkanden”.

Continue reading

Motion B02: Humanism som ideologisk grund

Piratpartiets höstmöte 2011 pågår för fullt på partiets forum.

En av de motioner som är en särskild hjärtefråga för mig är motion B02: Humanism som ideologisk grund.

Därför har jag beslutat mig att skriva en serie gästblogginlägg om denna motion, och publicera dessa inlägg under några dagar hos några av alla de pirater som stödjer motionen.

Torsdag: Bakgrunden till motionen – hos Klara Tovhult
Fredag: Motionens innehåll – hos Full Mental Straightjacket
Lördag: Vanliga frågor kring motionen – hos Magnihasa

Sedan kommer jag på söndag att göra en kort sammanfattning under rubriken ”Att navigera bland alla yrkanden”.

Continue reading

Yrka bifall på motionen om humanism

Första gången jag kom i kontakt med idén att sammanfatta Piratpartiets ideologi under rubriken Humanism ryggade jag tillbaka.

Jag reagerade känslomässigt emot detta.

Skälet var troligen att det kändes som att sätta en ny (dvs. ej tidigare etablerad) och begränsande etikett på partiet.

Jag förstod inte vad som skulle vara bra med det, och framför allt tyckte jag att ”humanism” var ett alldeles för brett och illa definierat begrepp.

Ni ser motsägelsen i mitt resonemang, eller hur? (Ett begrepp kan inte gärna vara både begränsande och brett på samma gång.)

Ändå kändes det som en slags ”hostile take over”. Här kom ett förslag som föreföll handla om att föra in ”mitt” politiska parti på en viss linje, under en viss etikett, som jag inte tidigare hade funderat över.

Första gången som jag personligen kom i kontakt med denna idé var via Mattias Bjärnemalms Facebookstatus. Då visste jag inte att detta redan hade diskuterats en tid i partiet. Till exempel i denna bloggpost. (En enkel googling visar att diskussionen om humanism förts en tid i partiet, av flera från varandra oberoende medlemmar.)

När jag sedan stiftade bekantskap med motionen om att identifiera Piratpartiets ideologi som humanistisk, blev jag lugnare. Därför att det är nästan övertydligt att ambitionen är att en gång för alla staka ut ett eget politiskt utrymme åt partiet. Att slå vakt om de piratska värderingar som redan är etablerade, som vi redan har stått upp för. Att skydda partiet från de som vill kidnappa partiet och föra in det på en socialistisk eller liberalistisk linje.

Som du förstår har jag blivit omvänd till att stödja denna linje, efter att ha fått tänka efter en tid och ”smaka” lite på vad humanism som ideologi innebär.

Här är ett citat från motionen – det är som poesi i mina öron:

”Det vi vet säkert är att man som pirat har värderingar som prioriteras högre än de värderingar som traditionellt sett förknippas med socialism eller liberalism.

Att luta sig mot socialism eller liberalism som ideologisk värdegrund blir i praktiken ett sätt att utesluta det breda tvärpolitiska engagemang Piratpartiet inspirerat till. [...]

Piratpartiet har tagit klar ställning för pluralism och mångfald; rätten att bejaka särskillnader i kultur, religion, idéer och livsstilar, så länge som detta inte kränker någon annans motsvarande rättighet.

Humanismen omfattar dessa värderingar utan att styra politiken i traditionell höger- eller vänsterriktning.”

När Emma opassande presenterade motionen på sin blogg blev bifallet enormt positivt, mer än någon av motionsskrivarna hade kunnat förvänta sig.

Diskussionens vågor går även höga i motionstråden på Piratpartiets forum.

Tyvärr finns det en del inlägg som inte håller tillräckligt hög standard för att tas i beaktande. Eller vad sägs om denna argumentation för varför vi inte bör anta motionen om humanism:

”Människor är bara eg än jävla pest lix alla andra levande fucking varlser.

Sen så finns det ju som alltid grader i helvetet, och rika,kapitalister,krista mm är bland de absolut värsta.

precis som övervaknings kåta idioter.”

Nu är detta ett extremt exempel, men flera inlägg gör gällande att vi inte ska anta motionen, eftersom det vore fel av partiet att bry sig om människor. Jag vill bara säga att jag tar avstånd från detta.

Ett annat argument som jag inte accepterar är påståendet att det inte skulle vara ”förankrat” i partiet att anta humanism som ideologisk grund. I ett läge då detta debatterats på ett flertal bloggar, då en motion inlämnats till vårt vårmöte med 34 (!!!) underskrifter från medlemmar som är kända för sitt engagemang i partiet, och då både vår förre och nuvarande partiledare bloggat under ämnet humanism, och då motionstråden på forumet är 13 sidor lång (!!!) – så stämmer det helt enkelt inte att det inte skulle ha förts en grundlig debatt om ämnet.

Om vårmötet dessutom väljer att anta motionen om humanism med 3/4 av rösterna (vilket är vad som krävs – så din röst är värdefull), så är det sannerligen en extremt förankrad motion. Om vi hade ägnat våra valmanifest (sjökort) lika mycket diskussion som denna motion, så hade ett och annat pinsamt misstag kunnat undvikas.

Jag vill påstå att humanismens grundvärderingar är helt i enlighet med vad vi står för, men att begreppet samtidigt är tillräckligt brett och odefinierat för att ge oss den frihet att utvecklas som vårt parti behöver. Humanism är en värdegrund som underlättar för våra möjligheter att opinionsbilda, eftersom det lägger grunden för ett språk som är mer universellt än de datanördstermer som vi brukar använda oss av.

Vi driver samma politik och behåller samma ställningstaganden i våra nuvarande kärnfrågor, men tydliggör att vi utgår från allmänmänskliga värderingar som de flesta medborgare förstår och innerst inne delar.

Avslutningsvis: Kom ihåg att det är långt ifrån alla rörelser som själva får privilegiet att välja vilken etikett de vill ha klistrade på sig. Jag tycker att det är värdefullt att ta denna chans.

Här är några av de som redan valt att stödja motionen, ytterligare andra har sedan yrkat bifall:

Amelia Andersdotter (stenskott)
Emma Marie Andersson (opassande.se)
Mattias Bjärnemalm (Mab)
Gustav Nipe (ordförande UP)
Gun Svensson (farmorgun)

Marit Deldén (Leffelini)
Sammy Nordström (bloggsam)
Klara Tovhult (kurvigheter.se)
Jimmy Callin (Kanin)
Henry Rouhivuori (ingsoc)

Sandra Grosse (Terobi)
Mikael Nilsson (Minimaliteter)
Christoffer Willenfort (blågrönröra)
Leif Ershag (ershag)
Marcus Schmidt (magnihasa)

David Bergström (davidbergstrompp)
Staffan Jonsson (saffe)
Daniel Gustafsson (integritet.se)
Martin Persson (Qeruiem)
Tomas Kronvall (tankefel)

Andreas Larsson (Falathar)
Anders Hedberg (piratenanders)
Martin Holmberg (KL Tidaholm)
Jens Bergqvist (KL Grästorp)
Mackan Andersson (standuppmackan)
Nikke Lindqvist (nikke index)

Jonatan Wernersson (frankentan)
Egil Möller (redhog)
Henrik Sundström (henriksundstrom.se)
Christer Jansson (ursinnig.janssons.org)
Erik Einarsson (enriz.eu)
Stefan Woldekidan (woldekidan.com)
JP Andersson (värmlandspiraten)