Därför bör Christian Engström stå på första plats på vår EU-lista

Här nedan utvecklar jag varför jag tycker att Christian Engström bör vara på plats 1 på Piratpartiets EU-lista. Internvalet pågår just nu på partiets forum.

Jag har även varit i kontakt med Mab (Mattias Bjärnemalm) och förhoppningsvis kommer han att gästblogga här på infallsvinkel inom kort och utveckla varför han istället anser att vi bör gå till val med Amelia Andersdotter på första plats på EU-listan.

Jag hoppas kunna bidra till att alla medlemmar får en chans att ta ställning till argumenten för respektive förstanamn. Sedan är det upp till medlemmarna att göra valet.

Därför bör Christian Engström stå på första plats på vår EU-lista

Debatten om Junilistan var helt död 2009, trots att de hade tre mandat i EU-parlamentet sedan valet 2004. Partiet syntes inte i några sammanhang och ingen brydde sig längre om dem.

Trots detta fick partiet 3,5 % av väljarnas röster. Det räckte inte till ett mandat, men var nära. Väljarna minns nämligen vad de röstade på förra gången och kan tänka sig att rösta likadant igen. Det är en av de goda förutsättningarna för Piratpartiet. Och vi kommer dessutom – till skillnad från Junilistan – att både höras och synas!

Orsaken till att Junilistan hamnade just under gränsen för ett mandat 2009 kan mycket väl vara eftersom Nils Lundgren inte kandiderade igen. Det var honom väljarna satt sitt förtroende till 2004, och när han inte ställde upp igen fick partiet inte den nödvändiga nivån i väljarstöd.

Piratpartiet satsar för första gången i världshistorien på att bli återvalt. Valkampanjen kommer till stor del handla om att berätta för väljarna om de viktiga saker vi uträttat under den här mandatperioden. Vi måste stå bakom våra parlamentarikers arbete i EU-parlamentet. Vi måste visa att vi är stolta över dem. Vi måste gå till val med piratflaggan i topp.

Att ändra ordningen på de två toppnamnen jämfört med 2009 måste motiveras. De motivationer jag hört ännu så länge är bara fromma förhoppningar om vilken taktisk effekt det skulle få inför valet. Själv tror jag snarare att det skulle ha en negativ effekt.

En ung arg kvinna kan vara bra PR för Piratpartiet. En trygg äldre herre kan gå hem i bredare väljargrupper – det visar inte minst erfarenheten från Nils Lundgren. Oavsett ordningen på kandidaterna kommer vi att ha en superstark lista med dessa två kandidater i toppen!

Slutligen har vi EU-kritiken. Piratpartiet har en vass kritik mot EU:s demokratiska underskott. På grund av den ekonomiska krisen och Storbritanniens kommande folkomröstning om EU-medlemskap, har vi ett guldläge att profilera Piratpartiet inför valet. Debatterna inför valet kan mycket väl komma att utgå från en EU-kritisk utgångspunkt.

De etablerade partierna är väl medvetna om detta och kommer försöka framstå som de främsta EU-kritikerna. Detta ser väljarna lätt igenom. Partiernas hållning är inte trovärdig. En EU-kritisk debatt kan istället gynna Piratpartiet, förutsatt att vi har möjlighet att ta den rollen medialt.

Synen på EU skiljer sig åt mellan Christian Engström och Amelia Andersdotter. De ställer sig båda bakom partiets kritik mot EU:s demokratiska underskott, men CE är kommunikatören med förmåga att popularisera konflikten. Det är vad vi behöver i EU-debatterna inför valet.

Jag är sjukt imponerad av Amelias ofattbara arbetskapacitet, kunnighet och politiska förmåga. Hon är ett enormt starkt namn på vår EU-lista.

Jag är sjukt stolt över den valframgång för Piratpartiet som Christian Engström personifierar. Allt det arbete han lagt ned på integritets- och upphovsrättsfrågor i EU-parlamentet. Som ett resultat får t.ex. ingen medborgare i EU stängas av från internet utan föregående rättslig prövning. Som ett resultat har hela den gröna gruppen i parlamentet antagit det svenska Piratpartiets hållning i upphovsrättsfrågor. Fatta vilken enorm skillnad jämfört med 2009!

Läs gärna Christian Engströms utförliga bloggpost från idag om allt Piratpartiet åstadkommit i EU-parlamentet.

Christian har också bloggat om aktuella piratfrågor i EU-parlamentet just nu och om hans fokus för nästa mandatperiod.

Jag stöder valberedningens förslag med Christian Engström i toppen och Amelia Andersdotter på andra plats.

Helt oavsett resultatet i vårt internval (dvs. oavsett vem som kommer att toppa vår lista) är jag sjukt taggad att ge 100 % för Piratpartiet i valrörelsen. Vi ska bli omvalda, därför att vi uträttat storverk och behövs i framtiden också!

4 thoughts on “Därför bör Christian Engström stå på första plats på vår EU-lista

 1. Vore dock inte lite med edge att sätta Amelia högst uppe? Sticka ut mer mot de andra partierna? En ung aggressiv kvinna kan sätta byråkraterna på plats tror jag.

 2. Torbjörn, du har på ett utmärkt sätt belyst den interna pajkastningen, och har inget att be om ursäkt för. Jag och många andra piratpartister uppskattar det. Tack för ditt mod.

  Så klart att Christian skall var nr 1. på listan. På förstaplatsen måste vi ha en person med den livserfarenhet och kunskaper, som bara resan i livet kan lära en.

  På plats nr. 2 skall vi ha Amelia, som måste vara partiets kunnigaste i de frågor hon driver, som också tillhör partiets hjärtefrågor.

  Christian och Amelia kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.
  Heja Christian och Amelia!
  ——-

  Jag hoppas innerligen att vi lyckas behålla våra två platser i EU-parlamentet. Den pajkastning som har rått kring nomineringen av namnen till listan visar på att partiets organisation inte är mogen för ytterligare EU-parlamentariker.

  Det är något vi måste arbeta på att utveckla och förbättra, så att inte Piratpartiet blir som de andra fat-cats-dussin-partierna.

 3. Jag var bombsäker på att jag skulle rösta PP i EU-valet. Sedan fick du mig att läsa den interna diskussionen kring valsedeln…

  Pinsamt.

  Låt mig sammanfatta de argument jag har sett hittills:

  1. När det gäller förmågan att kommunicera så är Christian klart överlägsen. Det kan jag själv se och bedöma. Amelia är bitvis alldeles för arrogant och nedlåtande för att vara en bra kandidat över huvud taget.

  2. När det gäller vem som faktiskt uträttar mest så är det svårt att bedöma. Kommunikationsförmåga är viktigt här – jag har lätt att följa det Christian har gjort och tycker att det är bra, Amelia är jag mer osäker på vad hon egentligen har gjort eftersom hon är sämre på att kommunicera det. Jag är villig att tro på att hon har gjort ett lika bra arbete, men jag kan omöjligen anta att hon har gjort ett bättre arbete utan att någon faktiskt beskriver VAD hon har åstadkommit.

  3. Amelia sägs vara väldigt intelligent. Hon är säkert det på vissa sätt. På andra sätt – bl.a. när det gäller att förstå vikten av att kommunicera eller när det gäller förmågan att förstå andras ståndpunkter – är hon definitivt inte det.

  4. Det finns flera teorier om att en ung kvinna är bättre än en äldre man, vilket i princip inte är något annat än ett sätt att legitimera ålders- eller könsdiskriminering. För mig är varken ålder eller kön en rationell anledning att föredra en framför en annan, men det är tydligen inte alla som håller med om det. Mest pinsamt blir det när någon lägger ett förslag med 10 kvinnor bland de 12 första kandidaterna bara för att det är progressivt att lyfta kvinnor… Redan fördelningen 50/50 mellan könen är en klar diskriminering av män eftersom könsfördelningen bland medlemmarna och kandidaterna knappast är 50/50.

  5. Amelia verkar ha promotats hårdare än Christian, på ett sätt som egentligen inte ger mig ett positivt intryck. Amelias stabschef har ett helt uppenbart egenintresse i att se henne omvald (eftersom han då fortsätter att ha ett jobb) och verkar promota henne genom att kontakta så många kompisar som möjligt för att få dem att visa stöd för Amelia som kandidat. D.v.s. han försöker övertyga oss genom att få oss att tro att många andra tycker på ett visst sätt, och att vi bör följa strömmen. Konkreta, publika argument lyser däremot med sin frånvaro.

  Sammanfattning: jag ser inget som helst rationellt skäl till att sätta Amelia överst, tvärt om. Den promoting som har gjorts har snarare haft motsatt effekt, den känns mest som en apell till populism och jag upplever Christians mera ödmjuka inställning att låta sin gärning tala för sig självt som mer förtroendeingivande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>