• Home
 •  

  Uppföljning av Lövin-affären – Miljöpartiets hållning

  Tidigare idag skrev jag ett blogginlägg om Lövin-affären, angående att PR-forumet Netopia hyllar Isabella Lövins ställningstagande.

  Jag skrev sedan ytterligare ett inlägg om att Anders S. Lindbäck hittat en chattkonversation från 2009, där Isabella Lövin betonar Miljöpartiets linje i fildelningsfrågan. Hon nämner dock inget om att hon tänker göra sitt yttersta för att motarbeta partilinjen nere i EU-parlamentet i Bryssel.

  Att Isabella Lövin väljer att svika den plattform Miljöpartiet gick till val på 2009 väcker en del intressanta frågor kring demokratin. Vilka möjligheter har väljarna att utöva sitt demokratiska inflytande, om politikerna driver en annan linje än den de gick till val på?

  Något liknande hände i FRA-frågan, då centerpartiet i allmänhet och Fredrick Federley i synnerhet, gått till val på att värna om medborgarnas integritet. Sedan gjorde de en “Lövin” när frågan om FRA-lagen behandlades i riksdagen.

  Särskilt väsentlig är frågan för EU-parlamentet. De som röstade på Miljöpartiet har bara 2 av 736 parlamentariker som företräder deras perspektiv. Det demokratiska inflytandet är alltså redan väldigt lågt.

  Om då 50 % av partiets parlamentariker motarbetar de andra 50 %-en i en av de stora valfrågorna, så är det demokratiska inflytandet nästan noll.

  Den öppna fråga Piratpartiets partiledare Anna Troberg ställt till Miljöpartiets språkrör är tyvärr fortfarande obesvarad.

  Gustav Fridolin och Åsa Romson: Tycker ni att Isabella Lövin tillgodoser Miljöpartiets väljares intressen på bästa sätt?

  Intrigen i Lövin-affären tätnar nu ytterligare!

  Efter min senaste artikel på SvD gick Miljöpartiets ledamot i partistyrelsen Jon Karlfeldt ut på sin blogg med “ett kort klargörande”.

  Det är ett fullkomligt häpnadsväckande blogginlägg. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att en ledamot i Miljöpartiets partistyrelse skulle uttrycka sig så.

  Först och främst är hans “klargöranden” totalt intetsägande.

  Det intressanta är istället att han tar upp ett antal frågor som han uttryckligen nämner att han inte vill diskutera.

  Jag tänker inte här och nu ge mig in i diskussionen i sakfrågan om upphovsrättens framtid, eller om vad mp:s ”partilinje” (inom citationstecken eftersom folk verkar tolka det uttrycket väldigt olika) egentligen är.

  Jag tänker inte heller i detalj diskutera frågor kring partipiskor kontra enskilda folkvaldas rätt att rösta i enlighet med sin personliga övertygelse (en annars intressant fråga som hänger samman med hur vårt svenska demokratiska system är utformat).

  Karlfeldt är alltså inte beredd att ens förtydliga vad som egentligen är Miljöpartiets linje i upphovsrättsfrågor. Bara detta är nog så häpnadsväckande.

  Men Karlfeldt är också tydlig med att han inte vill diskutera demokratiska principer kring väljarnas inflytande över sina representanter.

  Jag sitter ju själv i en partistyrelse, nämligen Piratpartiets. Jag kan bara konstatera att jag skulle skämmas ögonen ur mig om jag skrivit ett blogginlägg, där jag förklarar att jag faktiskt inte vill diskutera grundläggande demokratiska principer kring hur en av vårt partis representanter agerat.

  Alla tjänar på om debatten lägger sig? Åtminstone skulle nog Isabella Lövin och Miljöpartiet centralt tjäna på det. Det demokratiska systemet, sakfrågorna och även Miljöpartiet i stort skulle naturligtvis förlora på det.

  Jag lämnade en kort kommentar på Karlfeldts blogg:

  Jag tyckte att din kommentar på SvD var tydlig redan från början.

  Att det inte skulle vara ”pinsamt” att 50 % av Miljöpartiets parlamentariker i EU motarbetar de andra 50 %-en övergår mitt förstånd.

  En fråga återstår dock att besvara: Eftersom Lövin uppenbarligen var tydlig internt i Miljöpartiet med att hon avsåg att driva en motsatt linje i upphovsrättsfrågor jämfört med resten av partiet, vilka initiativ tog ni i valrörelsen 2009 för att klargöra detta för väljarna?

  Konstigt nog förefaller denna kommentar, liksom den jag skrev på Netopia, ha väldiga problem med att ta sig igenom kommentarsmodereringen.

  Andra om ämnet: Anna Troberg, Christian Engström, Isak Gerson, Badlands Hyena, Christian Engström, Magnihasa, Anders S Lindbäck, Opassande, Henrik Alexandersson, Europaportalen, Europaportalen, Christian Engström, Jon Karlfeldt, Anders S Lindbäck, Henrik Alexandersson.

  Leave a Reply